Campanya 2015

En el marc dels objectius científics generals del projecte d’investigació “Les comunitats prehistòriques de Formentera. Arqueologia, patrimoni i societat”, i atenent als seus primers resultats, hem volgut dotar d’una perspectiva més àmplia el conjunt de la nostra recerca. Motiu pel qual plantegem, per aquesta nova anualitat, dos tipus d’objectius fonamentals, basats també en l’experiència acumulada en les anualitats anteriors:

  1. En primera instància volem continuar amb la tasca iniciada a Cap de Barbaria II, on venim treballant des de 2012, per tal d’avançar en el coneixement del poblament a l’aire lliure de les comunitats prehistòriques formentereres. Sobre aquesta premisa inicial, hi trobem quatre objectius fonamentals sobre els quals girarà la nostra recerca.
  2. La comprensió i caracterització de les comunitats prehistòriques de Formentera i les seves dinàmiques socials pròpies.
  3. L’acotació cronològica de les diverses fases documentades i del seu registre material.
  4. La contextualització d’aquestes comunitats en l’articulació de les xarxes de circulació de mercaderíes a llarga distància, que conectàren tota la Mediterrània Occidental i la vessant Atlàntica de la Península Ibèrica, a les acaballes de l’Edat del Bronze.
  5. La relació i interacció d’aquestes comunitats amb el propi medi insular i la gestió que feren de cadascun dels recursos.

Per altra banda, ja al 2013, però sobretot al 2014, iniciarem una nova línia de treballs de prospecció en indrets cavernaris, fet que a més suposava una demanda històrica des del món acadèmic (Costa i Fernández, 1992; Colomar i Ramón, 1999; Costa i Benito, 2000; Costa i Guerrero, 2002; Bofill i Sureda, 2008; Ramón, 2011). Aquesta campanya de prospeccions ha obtingut excel·lents resultats, motiu pel qual es vol continuar treballant i aprofundint entorn als seus objectius principals.

  • Ampliar l’inventari d’assentaments prehistòrics en cova mitjançant programes de prospeccions territorials.
  • Avaluació del potencial arqueològic real de les coves que han aportat notícies de troballes prehistòriques i de les noves que es documentin.
  • Primera caracterització (material, cronològica i contextual) de la Cova des Virot.

Per al desenvolupament d’aquests objectius es disposarà dels permisos oportuns del Consell Insular de Formentera, organisme que té encomanada la gestió del Patrimoni Arqueològic de l’illa i a qui ara presentem aquest projecte per tal que sigui estudiat i, si escau, aprovat. En qualsevol cas, serà d’aplicació allò estipulat al Decret 14/2011, de 25 de Febrer, per el qual s’aprova el Reglament d’intervencions arqueològiques i paleontològiques de les Illes Balerars. Tal i com aquest determina, informem que els objectes documentats seríen dipositats al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera o en aquelles instalacions que l’administració determini.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s