ArqueoBlog

Arqueoblog

Periòdicament, els membres de l’equip científic anirem penjant els nostres comentaris a mesura que avança el projecte d’investigació arqueològica al Cap de Barbaria.

Anuncis

7 respostes a ArqueoBlog

 1. casarqueologiasocial ha dit:

  Doncs bé, inaugurem aquest ArqueoBlog parlant de la revisió dels materials que estem realitzant part de l’equip al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF), corresponent a les campanyes que es van dur a terme als anys 80 al jaciment d’Es Cap de Barbaria II (Formentera).

  I en aquest primer comentari presentarem l’estudi de la ceràmica present en aquest jaciment. La veritat és que és el material més visible i present (al voltant d’un 85% de les restes), degut que la seva composició la fa pràcticament indestructible.

  Pel que hem pogut anar observant aquests dos dies al museu, sembla que hi conviuen produccions tant a mà com a torn lent, sense que s’apreciï cap importació fenícia. Hi predominen les olles, les cassoles i els bols, tot estris emprats bàsicament en activitats culinàries o de processat del menjar. Les decoracions, no gaire presents, es limiten a protuberàncies en forma de “mamellons” o a engruixits amb ditades. De moment, però, el més interessant és la presència de nombrosos fragments que presenten perforacions; tot i que no es descarta que puguin ser reparacions de peces trencades, el seu elevat nombre, en un context on la ceràmica és molt abundant, ens fa pensar que es podrien utilitzar com a pesos de teler o de xarxes de pescar.

  Aquesta primera aproximació ens permet saber què esperar quan, a partir de la propera setmana, comencem les excavacions a l’illa de Formentera, tot i que possiblement ens hi trobem alguna sorpresa.

  Esperem tenir fotografies disponibles aviat i que seguiu connectats per a la propera entrada!

  Xavi Gonzalo

 2. casarqueologiasocial ha dit:

  Ja teniu disponibles les fotos de la ceràmica de la qual parla en Xavi Gonzalo a la seva entrada d’ahir. Entreu a l’apartat d’imatges (restes arqueològiques)

 3. casarqueologiasocial ha dit:

  Avui arriba la resta de l’equip a Eivissa per marxar tots junts cap a Formentera i començar l’excavació el dissabte. Com es veu al VideoDiari (apartat investigació al dia) un grup de dos especialistes en Arqueozoologia i un altre en ceràmica es van desplaçar fa tres dies a Eivissa per analitzar les restes conservades al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF) de les excavacions dels anys vuitanta. L’objectiu era fer-nos a la idea d’allò que podríem trobar a la campanya d’aquest any.
  A partir d’avui l’equip està al complet i marxem cap a Formentera!!

 4. casarqueologiasocial ha dit:

  Bon dia! Ens haureu de perdonar la tardança en enviar noves notícies sobre els nostres treballs però, si heu seguit el blog, ja haureu vist que hem penjat alguns videodiaris on s’hi veu molt bé que hem anat avançant ben ràpid.

  Els primers dies els vam emprar en extraure l’estrat vegetal, és a dir, el nivell de terra més elevat, on les arrels de les plantes actuals afecten més el sediment i per tant el converteixen en un paquet poc significatiu. Havent fet això, quedava delimitat un quadre de més de cent metres quadrats, que ja es podia observar com quedava dividit entre l’interior d’una habitació en forma de naveta i els exteriors a banda i banda.

  Així doncs vam seguir excavant i a partir d’aquest pas vam trobar el que en diem un estrat d’enderroc, resultat de la caiguda dels murs de les habitacions de la zona que excavem i de les que eren a prop. Aquest enderroc és, al capdavall, el principal responsable que el jaciment quedés enterrat i, per tant, que es pogués conservar. Sigui com sigui, aquestes parets caigudes ens han permès començar a treballar amb la hipòtesi que totes les parets eren alçades en pedra fins dalt, ja que l’enorme volum de pedres ens suggereix això.

  Per altra banda, volem agrair a tota la gent que ha anat passant per el jaciment el seu interès, la seva participació i la seva bona disposició a escoltar les nostres explicacions. De tota la gent que ha anat passant pel jaciment, volem fer especial record dels nostres amics del centre de dia i de tots els nens i totes les nenes de les escoles de l’illa que han anat visitant-nos i que tant gratificant han fet la nostra feina.

  Fins aviat amb més notícies, Salut!

  Gerard Cantoni.

 5. casarqueologiasocial ha dit:

  I seguim amb noves aportacions.

  Aprofitant una troballa excepcional de fa una parell de dies, aprofitem per aprofundir una mica amb l’aprofitament dels recursos lítics a Es Cap de Barbaria II.

  Com dèiem hem fet una especial troballa en l’exterior Est de la naveta que tenim en procés d’excavació que anomenem àmbit 9. Es tracta d’una peça de sílex tallat, un fragment de làmina que correspon a una fulla de falç. Al contrari del que passa amb les falçs que fem servir actualment pels treballs de sega de cereals, que són metàl·liques i d’una sola peça, les falçs documentades en temps prehistòrics estan compostes per diferentes dents de material lític tallant units per una mànec de fusta o ós que en la majoria dels casos no han pogut ser conservades, com és el cas de Es Cap de barbaria II.

  Doncs bé, es tota una excepcionalitat haver trobat sílex a l’illa de Formentera degut a la seva absència a l’illa. En aquest sentit, l’illa de formentera, està composta en termes geològics principalment de roques calcàries i sorrenques fetes servir per tota l’illa com a principal material constructiu tant en temps prehistòrics, com documentem a Es Cap de Barbaria II, com en l’actualitat degut a la seva abundància. En aquest sentit, també hem pogut documentar diferents eines prehistòriques fetes de roca calcària com hem pogut observar en el museu d’Eivissa. Aquest és el cas de un morter i fragments de molí de va i ve o barquiformes que servirien entre altres treballs documentats etnogràficament i experimentalment, per fer farina i processar diferents aliments i pigments.

  Esperant possibles noves dades que puguin ser documentades durant el procés d’excavació, com ara altres restes de sílex que ens puguin parlar dels processos de producció d’eines de sílex, no podem menystenir la hipòtesis de que el sílex trobat a l’assentament és confeccionat en altres llocs on hi és pressent aquesta matèria lítica de forma natural, provablement de Mallorca o València. Tot i així haurem d’esperar als treballs de laboratori per poder establir tant la procedència com l’ús de les restes trobades.

  Gràcies per l’atenció!

  Dioscorides Marín Castro

 6. casarqueologiasocial ha dit:

  Projecte de socialització: Les visites al jaciment

  L’excavació del jaciment de Cap de Barbaria II també ha servit per acostar l’Arqueologia a alumnes de primària i secundaria. El dimarts 3 i el dimecres 4 d’abril l’excavació arqueològica es va compaginar amb visites al jaciment per part de grups escolars.

  Concretament, quatre grups de primària i quatre grups de quart d’ESO es van acostar al poblat prehistòric acompanyats pels seus tutors. Un cop allà, diversos membres de l’equip van oferir-los una explicació sobre com es duu a terme una excavació arqueològica, com era la vida dels habitants de Formentera a la Prehistòria i com, a través de l’Arqueologia, pretenem acostar-nos a les societats del passat.

  Dimecres 4 d’abril, els arqueòlegs també vam rebre la visita dels usuaris del Centre de Dia de Formentera, que es van interessar per la feina que estava fent l’equip. Encara que aquestes han estat, de moment, les visites més nombroses, també cal destacar que el jaciment ha rebut nombroses visites de molta gent, veïns de l’illa i turistes que s’acostaven per veure el jaciment.

  L’equip valorem molt positivament aquestes vistes, que contribueixen a difondre tant la importància de la nostra tasca arqueològica com el ric patrimoni de l’illa.

  En aquest sentit, la visita al jaciment resulta especialment atractiva, ja que permet a tothom que estigui interessat veure amb els seus propis ulls les estructures del poblat, els materials, la feina de l’equip… El jaciment continua obert a les visites tots els dies de 9.00 a 14.00 h fins al final de campanya, el dia 15 d’abril.

  David Garcia Casas

 7. casarqueologiasocial ha dit:

  Final de la campanya d’excavació 2012

  La campanya d’excavació arqueològica a Cap de Barbaria II va finalitzar el passat diumenge 15 d’abril, havent assolit els objectius que ens havíem proposat en les tasques de camp: l’excavació de l’àmbit 9, interpretat com a recinte d’habitació, i el seu exterior.

  Prèviament, l’equip d’excavació va fer una primera exposició dels resultats en una xerrada oberta al públic, on els diferents especialistes vam exposar l’estat de les investigacions sobre el poblament prehistòric de les Pitiüses. En la xerrada, també vam oferir unes primeres lectures sobre la vida de les comunitats humanes que van habitar l’assentament a partir de les restes materials descobertes durant la campanya d’excavació.

  Tanmateix, únicament hem tancat la primera fase de la investigació, ara comença l’estudi dels materials al laboratori. Quan aquest estigui finalitzat, haurem d’elaborar unes conclusions històriques coherents amb els objectius que ens havíem marcat a l’inici. Entre aquests, està acotar millor la cronologia del jaciment i, d’aquesta manera, comprendre i caracteritzar la vida dels pobladors de Formentera a la Prehistòria i les seves dinàmiques socials.

  Un altre punt interessant que estem en condicions de desenvolupar és la contextualització de la illa dins de les relacions d’intercanvi a l’occident mediterrani. Esperem poder oferir en breu tot aquest seguit d’informacions i conclusions.

  Des de l’equip científic que ha dut a terme l’excavació de Cap de Barbaria II, volem agrair les institucions i persones el suport rebut per tirar endavant el projecte, especialment el Consell Insular de Formentera i el Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF). També volem donar les gràcies a la gent que ens ha visitat, tant a les visites programades com les particulars, que s’han interessat per la nostra feina. Sense elles la nostra investigació sobre el passat hauria perdut sentit en el present de Formentera.

  Fins aviat!

  Equip científic de la campanya d’excavació de Cap de Barbaria II 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s